20.03.18

Вирощуємо кристали


            Що таке кристал?    


Криста́л — тверде тіло з упорядкованою внутрішньою будовою, що має вигляд багатогранника з природними плоскими гранями: впорядкованість будови полягає у певній повторюваності у просторі елементів кристала (атомів, молекул, йонів), що зумовлює виникнення кристалічної ґратки.
                                                                       

Монокристали і полікристали

Чимало речовин мають кристалічну структуру, хоча зазвичай не мають характерної для кристалів форми. До таких речовин належать, наприклад, метали.
 Дослідження показують, що такі речовини складаються із великої кількості дуже маленьких кристаликів — кристалічних зерен. Ці речовини також називають полікристалічними.
Якщо єдина кристалічна структура розповсюджується на все тіло, то таке тіло називають монокристалом.



                                               

Вирощування кристалів в домашніх умовах


Вирощування кристалів в домашніх умовах – дуже захоплююче заняття. Крім цього, експерименти з вирощуванням кристалів прості, доступні, недорогі і відносно безпечні, завдяки чому зайнятися цією цікавою справою може кожен
                                       

З чого вирощують кристали?

Комусь може здатися, що для того, щоб виростити кристал, потрібні важкодоступні і дорогі реактиви, однак все набагато простіше – речовини, які підходять для наших цілей, легко доступні в побуті. До них відносяться:  


  •  сіль; 
  •  цукор; 
  •  мідний купорос;

    Що треба знати?

u  Вирощування кристалів в домашніх умовах – цікавий, хоча і досить тривалий процес. Корисно знати процеси, від яких залежить зростання кристала, чому кристали різних речовин мають різну форму, чому не всі речовини їх утворюють, що треба робити, щоб вони стали великими і красивими.
u  Якщо кристалізація ведеться повільно, то в результаті можна виростити один великий монокристал, при більш швидкій кристалізації виходить багато дрібних кристалів
                                                          
u  Існують різні способи вирощування кристалів. Перший – це охолодження насиченого розчину. При зниженні температури розчинність падає, і речовина випадає в осад. Спочатку на стінках судини з’являються невеликі кристали-зародки. Далі, в залежності від темпів охолодження і наявності домішок в розчині, утворюються або красиві правильні кристали, або безліч дрібних кристалів неправильної форми.
                                                           
                                                                 
u  Інший спосіб – це поступове видалення води з насиченого розчину. Чим повільніше йде процес, тим якісніший результат. Достатньо залишити посудину з розчином відкритим на тривалий час при кімнатній температурі, прикривши його аркушем паперу. При цьому вода буде випаровуватися повільно, і в розчин не буде потрапляти пил. Кристал можна підвісити на міцній тонкій нитці в насиченому розчині, або покласти на дно посудини – тоді його доведеться періодично повертати на інший бік. В посудину підливається свіжий розчин по мірі випаровування води. Навіть якщо вихідний кристал був неправильної форми, поступово він виправляє свої дефекти і набуває правильну форму, властиву конкретній речовині.
                                                                      

Вирощування

u  В цілому виростити кристал досить просто. Береться будь-яка відповідна сіль: наприклад, із мідного купоросу виходять гарні сині кристали (підходять взагалі будь-які купороси, наприклад, залізний); підходить і звичайна кухонна сіль. Для всіх цих речовин не потрібні якісь особливі умови. Готується розчин, в нього опускається зародок, і далі він росте самостійно, поступово збільшуючи свою масу.
                                               

Вирощування кристалів кухонної солі

u  Процес не вимагає яких-небудь особливих реагентів. Розчин готується так: в ємність потрібно налити теплої води (приблизно 60 65 градусів).
u  В ємність треба насипати сіль і добре розмішати.Повторювати цей процес треба до тих пір, коли сіль перестане розчинятись
u  Тепер візьміть будь-який більш-менш великий кришталик кухонної солі, перев’яжіть його на ниткою і підвісьте, щоб він не торкався стінок ємності, або просто покладіть на дно. Тепер залишається тільки чекати – вже через пару днів ви можете помітити значне збільшення кришталика, і він буде рости кожен день. Щоб швидше виростити кристал, додайте в розчин сіль, щоб він завжди був насиченим.

Немає коментарів:

Дописати коментар