20.03.18

Магнітне поле Землі. Вплив магнітного поля на здоров’я людини


Що таке магнітне поле?  




¨  Магнітне поле — складова електромагнітного поля, яка створюється змінним у часі електричним полем, рухомими електричними зарядами або спінамизаряджених частинок. Магнітне поле спричиняє силову дію на рухомі електричні заряди. Нерухомі електричні заряди з магнітним полем не взаємодіють, але елементарні частинки з ненульовим спіном, які мають власний магнітний момент, є джерелом магнітного поля і магнітне поле спричиняє на них силову дію, навіть якщо вони перебувають у стані спокою.
¨  Магнітне поле утворюється, наприклад, у просторі довкола провідника, по якому тече струм або довкола постійного магніту.
¨  Магнітне поле є векторним полем, тобто з кожною точкою простору пов'язаний вектор магнітної індукції  який характеризує величину і напрям магнітного поля у цій точці і може мінятися з плином часу. Поряд з вектором магнітної індукції, магнітне поле також описується вектором напруженості.

 Доведемо, що Земля має магнітне поле





Орієнтація шматків залізної руди і постійних магнітів у напрямку з півдня на північ свідчить про те, що наша планета Земля має магнітні властивості.
Наприкінці XVI століття англійський вчений Вільям Гілберт зробив припущення: якщо “північний” кінець стрілки компаса вказує на північ, значить, Земля є величезним магнітом. Поводження магнітів здавна представлялося людям загадковим, тому книга Гілберта “Про магніт, магнітні тіла і великий магніт – Землявідразу стала популярною.



 Земля - це величезний магніт



Магнітні полюси Землі не збігаються з істинними географічними полюсами – північним та південним. Силові лінії, які з’єднують магнітні полюси, називаються магнітними меридіанами.
Вважається, що постійне магнітне поле наша планета генерує сама. Воно завдяки системі електричних струмів, що виникають при обертанні Землі й переміщенні рідких речовин в її ядрі. Магнітне поле Землі виявляєтья до висоти приблизно 100 тис.км.
За звичайних умов магнітне поле відбиває частинки високої енергії, що летять з космосу. У період же відсутності магнітного поля ці частинки без перешкод потрапляють на Землю. Вони проникають в атмосферу, змінюють або руйнують клітини організмі, спричиняючи загибель одних і зміни інших






Особливості магнітного поля землі

Магнітне поле – вид матерії, яка існує навколо рухомих електрично-заряджених частинок речовини і здійснює їх взаємодії продуктів. Воно створюється рухомими електричними зарядами.
Магнітні властивості виявляються в усьому, що оточує людину, проте в більшості тіл – дуже незначно. Сильні магнітні властивості мають мінерали, які належать до оксидів заліза. Хімічні елементи з вираженими магнітними властивостями називаються ферромагнетик. До них відносяться: залізо, нікель, кобальт і їхні сплави, використовувані для виготовлення постійних магнітів.
Основна причина наявності магнітного поля Землі в тому, що ядро Землі складається з розпеченого заліза.

Вплив магнітного поля на людину


Чи бувають у вас дні, коли все не так як треба?
І начебто немає причин для поганого самопочуття, а організм протестує, вимагаючи відпочинку. Можливо, тут не обійшлось без Сонця з його спалахами та магнітними бурями?
Сонце в пік своєї активності готове обдарувати нас не тільки неймовірною красою – полярним сяйвом, а й створити масу проблем, повязаних зі здоровям та загальним самопочуттям.

Магнітні бурі впливають на здоров’я і самопочуття людей. Вони небезпечні в першу чергу для тих, хто страждає артеріальною гіпертонією і гіпотенією, хворобами серця. Приблизно 70% інфарктів, гіпертонічних кризів та інсультів відбувається саме під час активної магнітної бурі. У дні підвищеної активності Сонця організм людини виробляє більше лімфоцитів, що відповідають за імунітет, але активність їх значно знижується. У результаті такого процесу ми втрачаємо здатність чинити опір хворобам та маємо погане самопочуття. 


Найнебезпечнішою зброєю магнітних бур є електромагнітні імпульси у діапазоні частот серцевого ритму. Навіть у здорових людей відбувається збій серцевого ритму внаслідок порушення тонуса судин. Доведено, що в ці дні стрілка тонометра коливається в середньому на 10 – 15 % вище звичайного.
Більшість людей ніяк не реагують на спокійну геомагнітну ситуацію, але на магнітні бурі реагують подібно і масово від 50 до 75 % населення земної кулі.

Момент початку стресової реакції може зсуватися щодо початку бурі на різні терміни для різних бур для конкретної людини. Звертає на себе увагу, щоб багато людей починають реагувати не на самі магнітні бурі, а за 1 – 2 дні до них, тобто в момент спалахів на самому Сонці.

Висновок


Нашу земну кулю оточує магнітне поле. Абсолютно все, що знаходиться на Землі, піддається впливу особливих, невидимих силових променів цього поля. Але магнітне поле існує не тільки навколо Землі, воно є також і в тілі кожної людини. Багато лікарів і біофізики, вивчаючи вплив магнітного поля на живі організми, в тому числі і на людину, відзначають, що воно має величезний вплив на систему кровообігу і на загальний стан всіх кровоносних судин. 


Немає коментарів:

Дописати коментар